Implantátumokon rögzített részleges fogpótlás

A részleges foghiány alatt azt értjük, amikor egymás mellett lévő 2 vagy több foga hiányzik. Oldalanként minimum 2–3 vagy akár 5 foghiány pótlása esetén implantátumok segítségével megoldható, hogy rögzített koronát vagy hidat készítsünk a saját, ép fogak lecsiszolása nélkül.

Miért fontos egyetlen foghiányt is pótolni?

Az esztétikai problémán kívül, elsősorban gondolnunk kell az elvesztett fog körül elhelyezkedő ép fogainkra. A foghiány helyén üres tér marad, mely a szomszédos fogak vándorlását indíthatja el.

Ez a mozgás kétféle lehet, függőleges és vízszintes irányú. Az alsó-felső szemben álló (antagonista) fogak között a megtámasztás hiányában függőleges irányban indulnak meg a felső fogak, kilazulnak és fogékonyabbak a gyulladásra. Ugyanabban az állcsontban lévő szomszédos fogak is igyekeznek pótolni az ürességet, ezért vízszintesen bedőlnek a hiány irányába. A vándorlás következtében a fogak úgy összezárhatnak, hogy tisztán tartásuk nehézkessé válik, a fogak közé szoruló ételmaradékok fogszuvasodást okozhatnak.

Másodsorban azért szükséges a foghiányt pótolni, mert akár egy darab fog elvesztése is felborítja a helyes rágófunkciót. A rágófunkció csökkenése hatással lehet az emésztésünkre, illetve az állkapocsban ízületi fájdalom is felléphet.

Nem utolsó sorban a foggyökér elvesztése miatt a gyökeret körülvevő csontállomány elkezd felszívódni a funkciója hiányában. A csontállomány felszívódása csonthiányt okozhat, mely a későbbi implantációs lehetőségeket ronthatják.

Több fog pótlása implantátumokkal

Ha hiányzik 2–3 vagy akár 5 foga, és ezek egymás mellett helyezkezdnek el, akkor az implantátumokon rögzített koronák vagy híd jelentik a megoldást.

A beültetendő implantátumok számának és méretének tervezésekor számos szempont figyelembevétele szükséges pl.: a foghiány mértéke, a páciens csontkínálata. Általánosságban elmondható, hogy 2 darab beültetett implantátumra 3 darab fogat, míg 3 implantátumra már 5 fogat készíthetünk.

Az implantáció folyamata

A fog elvesztése után mihamarabb szükséges felkeresni szakembert. Az implantátum beültetését végezhetjük a foghúzással egyidőben is, ha a csont állapota ezt lehetővé teszi. Egyéb esetben, ha gyulladást tapasztalunk pár hónap gyógyulási idő után érdemes behelyezni az implantátumot.

Az implantátumokon rögzített részleges fogpótlás folyamata:

  1. Az implantációt megelőzően személyes konzultáció keretében panoráma röntgenfelvétel, CT felvétel és szájvizsgálat alapján kezelési tervet készítünk Önnek.
  2. Az implantátum állcsontba való beültetése helyi érzéstelenítésben történő kisebb szájsebészeti beavatkozás. Az implantációs beültetés nagyjából 30 percet vesz igénybe.
  3. Az implantátumok gyógyulási ideje pácienstől függően 4–6 hónap, mely időszakra – amennyiben lehetséges és szükséges – ideiglenes fogpótlást készítünk. Amennyiben azonnali terhelésre alkalmas a beültetett implantátum, akár a beültetéssel egyidőben is lehetőség van ideiglenes korona készítésére (temp shell).
  4. Lenyomatot veszünk, majd a fogtechnikai laborban megtervezik és a Procera rendszerrel elkészítik a végleges korona vázát.
  5. A lenyomatvétel után a vázpróba keretében leellenőrizzük a fogtechnikai laborban készített korona vázát.
  6. A sikeres vázpróbát követően a fogpróba keretében leellenőrizzük a készítendő korona formáját és színét.
  7. Amennyiben Ön elégedett a korona kényelmével, formájával és színével, akkor az becsavarozásra kerül.

Foglaljon időpontot konzultációs
napunkra: 2024. május 24.

Ha Ön is szeretné elkerülni a hagyományos protézist vagy a csontpótlást, viszont szeretné élvezni, hogy felszabadultan mosolyoghat, ehet, ihat, akkor jelentkezzen All-on-4® konzultációs napunkra!

*Ezen a napon a konzultációt, a digitális CT felvételt, a panoráma röntgent és az egyéni kezelési tervet 40% kedvezménnyel 66 000 Ft helyett 39 000 Ft-os áron készítjük el Önnek.

A konzultációs napra jelentkezőket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Az időpontok korlátozott számban, a 06 1 400 1167-es telefonszámunkon vagy az alábbi jelentkezési lap kitöltésével foglalhatók.