Digitális Fogászat

A digitális fogászat évtizedekkel ezelőtt kezdett beszivárogni, mára pedig gyakorlatilag az implantológia és minden egyéb fogorvosi szakterület megkerülhetetlen részévé vált.  A Bobdent Implantációs Központban digitális dianosztikai eszközök, virtuális tervezőprogramok, fogtechnikai partnerünknél pedig a Procera fogtechnikai scanner és tervezőprogram segíti a magas színvonalú munkánkat.
Egy kis visszatekintés…

Az első digitális fogászati rendszerek a fogtechnika területén jelentek meg az 1980-as évek közepén, mint például német Siemens cég Sirona Cerec rendszere, vagy az amerikai Nobel Procera rendszer. A Procera volt az első CAD-CAM rendszer, amivel nagyon pontos illeszkedésű szóló cirkónium korona vázakat lehetett készíteni. Sokáig a cirkónium koronákat ezért procera koronáknak hívták. A Procera rendszer több, mint 35 éves múltjával és tapasztalatával mára a prémium digitális fogászati tervező és kivitelezői rendszerek globálisan meghatározó szereplője lett.

Digitális fogászat a diagnosztikában

CBCT diagnosztika

Bobdent Implantációs Központban a röntgen diagnosztikai eszközpark teljesen digitalizált (fogászati kisröntgen, panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT készülék). Az ezekkel az eszközökkel készített képeket digitálisan tároljuk, és pácienseinkkel is természetesen megosztjuk. Az Axeos CBCT készülékünk, amellyel 3D felvételt tudunk készíteni páciensünk állcsontjáról, a Sirona cég terméke. Ezáltal lehetőség van betekinteni, és 3D-ben tájékozódni a páciens csontjába.

Az Axeos rendelkezik egy ún. “dual scan” technológiával, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a vizsgálat során egyszerre két különböző paraméterrel dolgozzanak. Ez azt jelenti, hogy a fogorvosok és a szájsebészek egyszerre kaphatnak részletes képeket a fogakról és az állcsontokról, valamint a lágy szövetekről, mint például az íny vagy az idegek. Ez nagyban segíti a pontosabb diagnózis felállítását és a kezelési tervek kidolgozását.

Fogászati Scanner

Rendelkezésünkre áll továbbá egy 3 Shape fogászati intraorális szkenner is, amivel a páciens száját és fogait tudjuk 3D-ben digitalizálni. Ezzel az eszközzel ma már gyakran ún. digitális lenyomatot veszünk a páciens szájáról, és nincs szükség a hagyományos gyurmaszerű, gyakran hányingert okozó szilikon lenyomatra. Azon kívül, hogy ez az eszköz abszolút komfortossá teszi a lenyomatvételt a páciens számára, még számos más előnyt is kínál. Például a digitális lenyomat, mint fájl, az elkészülés pillanatában már megjelenik a fogtechnikai Procera szoftverben a laborban, és a fogtechnikusnak nincs szüksége a hagyományos mintakészítésre sem. Ezáltal nemcsak felgyorsul a fogtechnikai munkafolyamat, hanem a hibalehetőségek és pontatlanságok száma is csökken. Ráadásul a fogtechnikus és a fogorvos digitálisan interaktívan tud szakmai tervezési kommunikációt megvalósítani úgy, hogy a páciens még a székben ül, és az esetleges korrekciós lehetőségek is azonnalivá válnak.

DTX Sudio

Nobel Biocare cég DTX Studio szoftvere az implantációs fogpótlások és műtétek megtervezésében segíti a Bobdent Implantációs központot. A DTX Studio segítségével lehetőségünk van a páciens csontjába virtuálisan implantátumot betervezni, így pontosan fel tudjuk mérni, hogy milyen sebészi módon valósítható meg a páciens foghiányának implantátummal történő helyreállítása. És ennél még többre is képes.

Digitális virtuális tervezés

A virtuális tervezés előnye, hogy a fogorvos a műtét előtt, az íróasztalnál ülve ismeri meg páciense esetét, úgy, hogy a fogorvosnak nem a műtét alatt kell egy gyors döntést meghoznia, ami a fogpótlás minőségét befolyásolja.A DTX Studioban nem csak a CBCT-nk által páciensünkről készített csontrészt vizualizálhatjuk, hanem a 3 Shape által készített scan felvételét is össze tudjuk párosítani a szoftver segítségével. Sőt, a programmal a páciens számára a valós méretű fogpótlását is meg tudjuk tervezni. A virtuális tervezés lehetővé teszi, hogy a páciens tervezett implantátumainak pozíciója ideális legyen mind a páciens egyedi anatómiai adottságai, mind a tervezett fogpótlása szempontjából.

De hogyan valósítjuk ezt meg a Bobdent Implantációs Központban?

Sebészeti navigáció virtuális tervezés alapján. Miután megterveztük a helyes implantátum pozíció(ka)t, az akkurátus kivetelezés a kulcsa a sikernek! Hogyan segít ebben minket a digitális fogászat? A Bobdent Implantációs Központban erre kétféle megvalósítási lehetőség is kínálkozik: a műtéti sablonok és az X-NAV navigációs rendszer.

Műtéti sablonok

Az egyik megoldás a mára már konvencionálisnak is tekinthető a 3D nyomtatott műtéti fúrósablon, amit a műtéti terv alapján a DTX Studioban megtervezünk. A  jól megtervezett sablon pontosan illeszkedik a páciens állcsontjához, és az implantátumok furatait a sablonon keresztül alakítjuk ki. A sablonban kialakított fúróperselyek csak oda engedik az implantátumok behelyezését, ahova a DTX Studioban beterveztük.

Élő műtéti navigáció: X-NAV

A másik megoldás, egy egyedülálló digitális eszköz a Bobdent Implantációs Központban, az X-NAV. Az X-NAV egy élő műtéti navigációra tervezett, nagy kapacitású mobilis számítógép, aminek része egy speciális sztereo kamera-rendszer. Az eszköz képes lekövetni a páciens mozgását és a sebész kezét egyaránt. Képes a DTX Studioban készült terv alapján az implantátum pozicionálásakor a sebész kezét pontosan oda vezérelni a páciens száján belül, ahova az implantátumot beterveztük.

Ezzel az eszközzel lehetőség van arra, hogy olyan komplex műtéti implantációs esetekben is virtuális terv-vezérelten valósítsuk meg az implantációt, amikor a műtéti sablon nem használható, vagy a páciensnek több műtéti alkalomra is szüksége lenne az X-NAV nélkül.

Ezáltal az olyan komplex  implantációs műtétek, mint például az All-On-4 koncepció alapján kivitelezett teljes fogív rehabiltációs eljárások, és a speciális Zygoma implantátumok is navigáltan kerülhetnek behelyezésre, amire a hagyományos műtéti sablon nem nyújt lehetőséget.

A Bobdent Implantációs Központ az X-NAV digitális eszközzel páciensei számára a legkorszerűbb eljárásokat a biztonsággal ötvözi.

X_NAV implantáció digitális fogászat

CAD-CAM fogtechnika

A digitális fogászat óriási terepe a CAD-CAM fogtechnika, ami eszközök tekintetében ugyan a páciens számára kevésbé szemmel látható, ugyanakkor az elkészült fogpótlás pontosságában, tartósságában, esztétikájában, természetességében, anyagminőségében, komfortérzetében mindenhol visszaköszön. A ma fogtechnikusa egyszerre fogászati szakember és digitális designer.

 

Procera CAD-CAM fogtechnika

Bobdent Implantációs Központ rendelkezik a Procera szoftverrel, ami a fogtechnikai partnerünknél van kihelyezve. A Nobel Biocare implantátumokra készülő fogpótlásokat a Procera CAD-CAM rendszerével fogtechnikus mesterünk megtervezi, és a digitális adatokat továbbítja az USA-ban található Nobel Procera központba. Miután a Procera  CAD-CAM megvalósítással legyártja, elküldi a fogtechnikai laborba a fogpótlás vázát, vagy a már kész fogpótlást.

3D nyomtatás a fogászatban

A fogtechnikusunk a Procera rendszeren kívül is rendelkezik digitális tervező és gyártó eszközökkel. Így tudunk 3D nyomtatással gyönyörű és pontos ideiglenes koronákat és hidakat előállítani.

Temp shell technika

A DTX Studio segítségével a Bobdent Implantációs Központban arra is van lehetőség, hogy a megtervezett implantátumnak megfelelő pozícióban előre kinyomtassuk az ideiglenes koronát. Ez az ún. temp shell. Egyes esetekben az is megvalósítható, hogy a foghúzással egyidőben implantátumot helyezzünk be navigáltan, majd az előre legyártott temp shellt az implantátumra rögzítsük. Így páciensünk foga már az eltávolítással egyidőben pótolva lehet!

Foglaljon időpontot konzultációs
napunkra: 2024. május 24.

Ha Ön is szeretné elkerülni a hagyományos protézist vagy a csontpótlást, viszont szeretné élvezni, hogy felszabadultan mosolyoghat, ehet, ihat, akkor jelentkezzen All-on-4® konzultációs napunkra!

*Ezen a napon a konzultációt, a digitális CT felvételt, a panoráma röntgent és az egyéni kezelési tervet 40% kedvezménnyel 66 000 Ft helyett 39 000 Ft-os áron készítjük el Önnek.

A konzultációs napra jelentkezőket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Az időpontok korlátozott számban, a 06 1 400 1167-es telefonszámunkon vagy az alábbi jelentkezési lap kitöltésével foglalhatók.