Digitális Fogászat

A digitális fogászat évtizedekkel ezelőtt kezdett beszivárogni, mára pedig gyakorlatilag az implantológia és minden egyéb fogorvosi szakterület megkerülhetetlen részévé vált.  A Bobdent Implantációs Központban digitális dianosztikai eszközök, virtuális tervezőprogramok, fogtechnikai partnerünknél pedig a Procera fogtechnikai scanner és tervezőprogram segíti a magas színvonalú munkánkat.
Egy kis visszatekintés…

Az első digitális fogászati rendszerek a fogtechnika területén jelentek meg az 1980-as évek közepén, mint például német Siemens cég Sirona Cerec rendszere, vagy az amerikai Nobel Procera rendszer. A Procera volt az első CAD-CAM rendszer, amivel nagyon pontos illeszkedésű szóló cirkónium korona vázakat lehetett készíteni. Sokáig a cirkónium koronákat ezért procera koronáknak hívták. A Procera rendszer több, mint 35 éves múltjával és tapasztalatával mára a prémium digitális fogászati tervező és kivitelezői rendszerek globálisan meghatározó szereplője lett.

Digitális fogászat a diagnosztikában

CBCT diagnosztika

Bobdent Implantációs Központban a röntgen diagnosztikai eszközpark teljesen digitalizált (fogászati kisröntgen, panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT készülék). Az ezekkel az eszközökkel készített képeket digitálisan tároljuk, és pácienseinkkel is természetesen megosztjuk. A CBCT készülékünk, amellyel 3D felvételt tudunk készíteni páciensünk állcsontjáról, a Sirona cég terméke. Ezáltal lehetőség van betekinteni, és 3D-ben tájékozódni a páciens csontjába.

Fogászati Scanner

Rendelkezésünkre áll továbbá egy 3 Shape fogászati intraorális szkenner is, amivel a páciens száját és fogait tudjuk 3D-ben digitalizálni. Ezzel az eszközzel ma már gyakran ún. digitális lenyomatot veszünk a páciens szájáról, és nincs szükség a hagyományos gyurmaszerű, gyakran hányingert okozó szilikon lenyomatra. Azon kívül, hogy ez az eszköz abszolút komfortossá teszi a lenyomatvételt a páciens számára, még számos más előnyt is kínál. Például a digitális lenyomat, mint fájl, az elkészülés pillanatában már megjelenik a fogtechnikai Procera szoftverben a laborban, és a fogtechnikusnak nincs szüksége a hagyományos mintakészítésre sem. Ezáltal nemcsak felgyorsul a fogtechnikai munkafolyamat, hanem a hibalehetőségek és pontatlanságok száma is csökken. Ráadásul a fogtechnikus és a fogorvos digitálisan interaktívan tud szakmai tervezési kommunikációt megvalósítani úgy, hogy a páciens még a székben ül, és az esetleges korrekciós lehetőségek is azonnalivá válnak.

DTX Sudio

Nobel Biocare cég DTX Studio szoftvere az implantációs fogpótlások és műtétek megtervezésében segíti a Bobdent Implantációs központot. A DTX Studio segítségével lehetőségünk van a páciens csontjába virtuálisan implantátumot betervezni, így pontosan fel tudjuk mérni, hogy milyen sebészi módon valósítható meg a páciens foghiányának implantátummal történő helyreállítása. És ennél még többre is képes.

Digitális virtuális tervezés

A virtuális tervezés előnye, hogy a fogorvos a műtét előtt, az íróasztalnál ülve ismeri meg páciense esetét, úgy, hogy a fogorvosnak nem a műtét alatt kell egy gyors döntést meghoznia, ami a fogpótlás minőségét befolyásolja.A DTX Studioban nem csak a CBCT-nk által páciensünkről készített csontrészt vizualizálhatjuk, hanem a 3 Shape által készített scan felvételét is össze tudjuk párosítani a szoftver segítségével. Sőt, a programmal a páciens számára a valós méretű fogpótlását is meg tudjuk tervezni. A virtuális tervezés lehetővé teszi, hogy a páciens tervezett implantátumainak pozíciója ideális legyen mind a páciens egyedi anatómiai adottságai, mind a tervezett fogpótlása szempontjából.

De hogyan valósítjuk ezt meg a Bobdent Implantációs Központban?

Sebészeti navigáció virtuális tervezés alapján. Miután megterveztük a helyes implantátum pozíció(ka)t, az akkurátus kivetelezés a kulcsa a sikernek! Hogyan segít ebben minket a digitális fogászat? A Bobdent Implantációs Központban erre kétféle megvalósítási lehetőség is kínálkozik: a műtéti sablonok és az X-NAV navigációs rendszer.

Műtéti sablonok

Az egyik megoldás a mára már konvencionálisnak is tekinthető a 3D nyomtatott műtéti fúrósablon, amit a műtéti terv alapján a DTX Studioban megtervezünk. A  jól megtervezett sablon pontosan illeszkedik a páciens állcsontjához, és az implantátumok furatait a sablonon keresztül alakítjuk ki. A sablonban kialakított fúróperselyek csak oda engedik az implantátumok behelyezését, ahova a DTX Studioban beterveztük.

Élő műtéti navigáció: X-NAV

A másik megoldás, egy egyedülálló digitális eszköz a Bobdent Implantációs Központban, az X-NAV. Az X-NAV egy élő műtéti navigációra tervezett, nagy kapacitású mobilis számítógép, aminek része egy speciális sztereo kamera-rendszer. Az eszköz képes lekövetni a páciens mozgását és a sebész kezét egyaránt. Képes a DTX Studioban készült terv alapján az implantátum pozicionálásakor a sebész kezét pontosan oda vezérelni a páciens száján belül, ahova az implantátumot beterveztük.

Ezzel az eszközzel lehetőség van arra, hogy olyan komplex műtéti implantációs esetekben is virtuális terv-vezérelten valósítsuk meg az implantációt, amikor a műtéti sablon nem használható, vagy a páciensnek több műtéti alkalomra is szüksége lenne az X-NAV nélkül.

Ezáltal az olyan komplex  implantációs műtétek, mint például az All-On-4 koncepció alapján kivitelezett teljes fogív rehabiltációs eljárások, és a speciális Zygoma implantátumok is navigáltan kerülhetnek behelyezésre, amire a hagyományos műtéti sablon nem nyújt lehetőséget.

A Bobdent Implantációs Központ az X-NAV digitális eszközzel páciensei számára a legkorszerűbb eljárásokat a biztonsággal ötvözi.

X_NAV implantáció digitális fogászat

CAD-CAM fogtechnika

A digitális fogászat óriási terepe a CAD-CAM fogtechnika, ami eszközök tekintetében ugyan a páciens számára kevésbé szemmel látható, ugyanakkor az elkészült fogpótlás pontosságában, tartósságában, esztétikájában, természetességében, anyagminőségében, komfortérzetében mindenhol visszaköszön. A ma fogtechnikusa egyszerre fogászati szakember és digitális designer.

 

Procera CAD-CAM fogtechnika

Bobdent Implantációs Központ rendelkezik a Procera szoftverrel, ami a fogtechnikai partnerünknél van kihelyezve. A Nobel Biocare implantátumokra készülő fogpótlásokat a Procera CAD-CAM rendszerével fogtechnikus mesterünk megtervezi, és a digitális adatokat továbbítja az USA-ban található Nobel Procera központba. Miután a Procera  CAD-CAM megvalósítással legyártja, elküldi a fogtechnikai laborba a fogpótlás vázát, vagy a már kész fogpótlást.

3D nyomtatás a fogászatban

A fogtechnikusunk a Procera rendszeren kívül is rendelkezik digitális tervező és gyártó eszközökkel. Így tudunk 3D nyomtatással gyönyörű és pontos ideiglenes koronákat és hidakat előállítani.

Temp shell technika

A DTX Studio segítségével a Bobdent Implantációs Központban arra is van lehetőség, hogy a megtervezett implantátumnak megfelelő pozícióban előre kinyomtassuk az ideiglenes koronát. Ez az ún. temp shell. Egyes esetekben az is megvalósítható, hogy a foghúzással egyidőben implantátumot helyezzünk be navigáltan, majd az előre legyártott temp shellt az implantátumra rögzítsük. Így páciensünk foga már az eltávolítással egyidőben pótolva lehet!

Foglaljon időpontot konzultációs
napunkra: 2023. június 09.

Ha Ön is szeretné elkerülni a hagyományos protézist vagy a csontpótlást, viszont szeretné élvezni, hogy felszabadultan mosolyoghat, ehet, ihat, akkor jelentkezzen All-on-4® konzultációs napunkra!

*Ezen a napon a konzultációt, a digitális CT felvételt, a panoráma röntgent és az egyéni kezelési tervet 40% kedvezménnyel 60 000 Ft helyett 36 000 Ft-os áron készítjük el Önnek.

A konzultációs napra jelentkezőket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Az időpontok korlátozott számban, a 06 1 400 1167-es telefonszámunkon vagy az alábbi jelentkezési lap kitöltésével foglalhatók.